Φυτά εσωτερικού χώρου ,συμβουλές ,τρόποι συντήρησης και μικρά μυστικά

11/07/2016
by John Doe

 

 

Αγλαόνημο

 
To αγλαόνημα θέλει αρκετό φως αλλά σε καμία περίπτωση απευθείας οι ακτίνες του ήλιου γιατί θα δημιουργίσει αμέσως έγκαυμα. Ποτίζουμε ανάλογα τον χώρο περίπου κάθε 25-30 μέρες. Ποτίζουμε αρκετά όταν ποτίζουμε αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πιατάκι να το αδειάζουμε αμέσως.

Αιχμέα

 
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου χάρη στα όμορφα λουλούδια που δημιουργεί. Αντέχει και σε μπαλκόνια που δεν έχουν άμεση επαφή με τον ήλιο. Δεν αντέχει
σε θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου. Προσοχή κατά την διάρκεια του χειμώνα να μην μπει σε σημείο όπου υπάρχει κοντά κάποια πηγή θερμότητας όπως το καλοριφέρ. Ποτίζουμε μέσα στα φύλλα αλλά και στο χώμα. Σημαντικό είναι το χώμα να έχει άριστη στράγγιση. Όταν βρέχει καλό είναι να μαζεύουμε βρόχινο νερό και να ποτίζουμε την αιχμέα. Το υγρό λίπασμα που είναι κατάλληλο για τις ορχιδέες θα βοηθήσει την αιχμέα επίσης.

Αλοκάσια η αμαζόνια Alocasia Amazonica

 
Η αλοκάσια η αμαζόνια είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Χαρακτηριστικό της ομορφιάς του είναι το φύλλο του. Γενικά αγαπά το φως αλλά όχι τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης προτιμά μια θερμοκρασία γύρω στους 18 - 21 βαθμούς κελσίου.  Όσον αφορά το πότισμα καλό είναι να γίνεται με απεσταγμένο νερό ή βρόχινο. Η απόσταση από το ένα πότισμα στο άλλο πρέπει να γίνεται κάθε 20 μέρες περίπου. Σε περίπτωση που ποτίζεται συχνά , αρχίζει να κάνει κίτρινα φύλλα και σιγά σιγά θα σαπίσει. Επίσης ένα λίπσμα υγρό για φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε δεύτερο πότισμα θα βοηθήσει αρκετά. 
  Όταν θα πας σε ένα ανθοπωλείο και ζητήσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου με λουλούδι ένα από τα πιο όμορφα που θα σου προτείνουν είναι και το ανθούριο. Βρίσκεται σε πολλούς χρωματισμούς. Κόκκινο το βασικό αλλά και σε λευκό, κίτρινο, ροζ , πράσινο αλλά και δίχρωμο. Καλό είναι λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα και απαραίτητα κάθε δεύτερη φορά και υγρό λίπασμα κατάλληλο για ανθοφορία.
  Επίσης είναι πολύ καλό και σαν κομμένο για το βάζο. Μπορεί να είναι ακριβό λίγο σαν κομμένο αλλά μην ξεχνάτε πως μπορεί να κρατήσει σίγουρα 1 μήνα στο βάζο με νερό. Ένας ωραίος τρόπος είναι 7 λουλούδια σε ένα απλό χωρίς σχέδια γυάλινο βάζο.

Αράχνη - Σπαράγγι

 
 


Είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά. Η καλλωπιστική του αξία είναι τα πράσινα αραχνοειδή πράσινα φύλλα της. Μπορεί να βρίσκεται και σε εσωτερικό χώρο αλλά και σε εξωτερικό χώρο σε ημισκιερά σημεία. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Δεν είναι ανθεκτίκο φυτό στον παγετό. Το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα 2 φορές την εβδομάδα ενώ τον χειμώνα μια φορά είναι αρκετή. Σημαντικό είναι να ψεκάζετε τα φύλλα με νερό για να αυξήσετε την ατμοσφαιρική υγρασία. Σημαντικό είναι κάθε 5 χρόνια περίπου να κλαδεύετε τα 2/3 του φυτού για να ανανεωθεί το φύλλωμά του.

Ασπιδίστρα - το φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες

 
Είναι πραγματικά ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά και προσαρμόζεται εύκολα σε όλες σχεδόν τις συνθήκες. Αν και αντέχει στην έκθεση με άμεσο ηλιακό φωτισμό
καλό είναι να αποφεύγετε αφού μπορεί να δημιουργήσει κάποια εγκαύματα στα φύλλα. Μπορεί να αντέξει τόσο στην ζέστη όσο και στο κρύο. Ίσως να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στον έντονο παγετό. Μπορεί να αντέξει και σε φωτεινά σημεία σε εσωτερικό χώρο. Ποτίστε μια φορά στις 5 μέρες. Έχει χρήση στην ανθοδετική τέχνη.

Ασπλένιο - Ασπλένιουμ

 
    Το ασπλένιο είναι τροπικό φυτό το οποίο είναι *επίφυτο. Θέλει ζεστό περιβάλλον και αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία. Το καλοκαίρι χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά 
το χειμώνα όχι πολύ συχνά. Καλό είναι να ποτίζουμε μεβρόχινο νερό ή με απεσταγμένο που δεν θα έχει άλατα. Δεν αντέχει τον ήλιο και για αυτό θα πρέπει να το δώσουμε μια θέση σκιάς και πάντα μέσα στο σπίτι. Τα φύλλα του μπορούν να φτάσουν και το ένα μέτρο.
   *επίφυτο είναι το φυτό που δεν βρίσκεται στο χώμα αλλά συνήθως πάνω σε κλαδιά δένδρων όπου οι ρίζες του αγκαλιάζουν τα κλαδιά και η κύρια πηγή νερού είναι η ατμοσφαιρική υγρασία. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει στην χώρα μας αφού υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ελεγχόμενες συνθήκες. π.χ. θερμοκήπια με συστήματα που προκαλούν υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Αφελάνδρα

 
Ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου όπου η καλλωπιστική της αξία δεν οφείλεται μόνο στα όμορφα άνθη της αλλά και στα όμορφα γυαλιστερά φύλλα της. Χρειάζεται 
φωτεινό σημείο όπου όμως να μην την βλέπουν άμεσα οι ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουμε αρκετά κατά την περίοδο της ανάπτυξης και μόλις ανθίσει μειώνουμε το πότισμα. Όταν τελειώσει η ανθοφορία κλαδεύουμε το 1/3 του φυτού. Υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου θα βοηθήσει αρκετά.

Αφρικάνικη βιολέτα - σαιντπώλια

 
    Η σαιντπώλια ή αλλιώς αφρικάνικη βιολέττα είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου αρκεί να κάνετε τα παρακάτω. Καταρχάς μπορούμε να την βρούμε σε πάρα πολλά χρώματα και διχρωμίες. Όπως
ροζ , μωβ , γαλάζιο , κόκκινο και άλλα. Τα φύλλα της είναι τόσο βελούδινα σαν ψεύτικα και για αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει ποτέ να βρέχονται ή να ψεκάζονται. Τα άνθη που έχουν μαραθεί θα πρέπει να απομακρύνονται. Γενικά στο χώμα δεν θέλει πολύ υγρασία αλλά με το που στεγνώνει θα πρέπει κατευθείαν να ποτίζουμε χωρίς να βραχούν τα φύλλα αλλά και να μην μείνει νερό στο πιατάκι. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το φυτό είναι να έχει αρκετό φως αλλά χωρίς να είναι άμεσες οι ακτίνες του ήλιου γιατί μπορεί να κάψει τα φύλλα. Επίσης να αποφύγεται όπως και στα περισσότερα φυτά να πέφτει απευθείας πάνω ο αέρας κλιματιστικού.

Γκουσμάνια

 
 


Η γκουζμάνια είναι επίφυτο φυτό δηλαδή στην φύση του το επίφυτο ζει στους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων. Η καλλωπιστική αξία της γκουσμάνιας είναι τα όμορφα βράκτια φύλλα της τα οποία μπορεί να είναι πορτοκαλί , κίτρινου ή
κόκκινου χρώματος. Χρειάζεται αρκετά φωτεινά σημεία χωρίς να την βλέπουν όμως άμεσα οι ακτίνες του ηλίου. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι από τους 20 εως τους 25 βαθμούς. Κάτω από τους 15 βαθμούς μπορεί να χαλάσει. Όταν βρέχει και δεν είναι χειμώνας , καλό είναι να βγάζετε την γκουζμάνια έξω στην βροχή. Το νερό της βροχής είναι το ιδανικό. Το χώμα της πρέπει να έχει άριστη στράγγιση. Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα και τον χειμώνα μια φορά την εβδομάδα.

Διφενμπάχια Dieffenbachia

 
Η διφενμπάχια είναι ένα πολύ όμορφο φυτό χάρη του όμορφου και πλούσιου φυλλώματός του. Θέλει αρκετό φως αλλά σε καμία περίπτωση απευθείας οι ακτίνες του ήλιου γιατί θα δημιουργίσει αμέσως έγκαυμα. Ποτίζουμε ανάλογα τον χώρο περίπου κάθε 25-30 μέρες. Ποτίζουμε αρκετά όταν ποτίζουμε αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πιατάκι να το αδειάζουμε αμέσως. Είναι από τα φυτά που δεν αγαπά το λίπασμα. Μια φορά την άνοιξη υγρό λίπασμα και μια φορά το φθινόπωρο φθάνει. Επίσης να απομακρύνουμε τα κίτρινα φύλλα. 

Διωναία ή μυγοπαγίδα

 
   Η διωναία ή πιο γνωστή σαν μυγοπαγίδα είναι σαρκοφάγο φυτό που τρέφεται με έντομα. Ο τρόπος που κλείνει 
έχει να κάνει με τους έξι αισθητήρες τρεις από κάθε πλευρά. Οι αισθητήρες μοιάζουν με βελόνες. Για να κλείσει η παγίδα θα πρέπει το έντομο να αγγίξει σε τουλάχιστον 2 βελόνες. Σε περίπτωση που δεν πλησιάζουν έντομα θα πρέπει να βάζουμε στις παγίδες εμείς κάποια έντομα. Χρειάζεται φωτεινά σημεία αλλά χωρίς να βλέπουν την διωναία οι άμεσες ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα και καλό είναι με βρόχινο νερό.

Δράκαινα μαρτζινάτα Dracena Marginata

 
Η δράκαινα μαρτζινάτα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες δράκαινες. Είναι αρκετά ανθεκτική και το μόνο που χρειάζεται είναι 1 φορά τον μήνα πότισμα. Σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει πιατάκι που κρατά το νερό γιατί θα σαπίσει πολύ εύκολα. Το μόνο που κάνει συνήθως η δράκαινα είναι ότι στις άκρες των φύλλων του ξεραίνεται και αυτό οφείλεται στην έλειψη ατμοσφαιρικής υγρασίας. Θα την βοηθούσατε αν ψεκάζατε τα φύλλα της με νερό. Αντέχει και σε εξωτερικούς χώρους σε σκιά αλλά τον χειμώνα σε περίοδο παγετού είναι πολύ πιθανό να την χάσουμε. 

Δράκαινα μασανζεάνα

 
Αρκετά σημαντικό φυτό για την εξάλειψη των χημικών ουσιών της ατμόσφαιρας του σπιτιού μας
Είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου κατάλληλο για νέα μοντέρνα σπίτια. Εκτός από την ομορφιά που δίνει στον χώρο βοηθά και για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται φωτεινά σημεία αλλά χωρίς να την
βλέπουν άμεσα οι ακτίνες του ηλίου. Συνήθως δεν ανθίζει στην χώρα μας λόγο του διαφορετικού κλίματος από την χώρα καταγωγής της. Κατάλληλη θερμοκρασία είναι οι 20 βαθμοί κελσίου. Σε καμία περίπτωση δεν αντέχει τον παγετό αλλά και τον καύσωνα. Ποτίστε μια φορά στις 20 μέρες χωρίς να κρατά νερό στο πιατάκι και ψεκάστε με νερό τα φύλλα όσο πιο συχνά μπορείτε. Η χρήση υγρού λιπάσματος για φυτά εσωτερικού χώρου θα βοηθήσει ώστε τα φύλλα της να είναι πιο όμορφα και λαμπερά.

Υπομονή ή κάκτος των χριστουγέννων ή επίφυλλο

 
  Η υπομονή είναι ένα από τα αγαπημένα παχύφυτα. Λέγεται και κάκτος των χριστουγέννων γιατί ανθίζει την περίοδο των χριστουγέννων. Βέβαια μπορούμε να βρούμε την υπομονή στην αγορά σχεδόν όλο τον χρόνο. Χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά λουλούδια που κάνει αλλά και οι πολλές ποικιλίες χρωμάτων που υπάρχουν όπως λευκό , κόκκινο , ροζ , φούξια , δίχρωμα και άλλα. Χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι άμεσο ηλιακό φωτισμό. Δεν αντέχει τον παγωμένο άνεμο και γενικά το έντονο κρύο. Το χώμα θα πρέπει να δημιουργεί καλή στράγγιση. Ποτίζεται κάθε φορά που στεγνώνει το χώμα αλλά να φροντίσεται να μην κρατά νερό στο πιατάκι. Μια φορά τον μήνα καλό είναι να δίνεται υγρό λίπασμα για κάκτους.

Ζάμια Zamia

 
Η ζάμια είναι ένα φυτό εσωτερικό χώρου το οποίο μπορεί να ζήσει και σε αρκετά σκιερά σημεία. Είναι ίσως το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Στους περισσότερους χαλάει γιατί ποτίζουν αρκετά. Στην ζάμια φτάνει ένα πότισμα κάθε 30-40 μέρες ανάλογα με την ατμοσφαιρική υγρασία του χώρου. Όταν μακραίνουν αρκετά οι βλαστοί της , από το βάρος του βλαστού λυγίζουν. Προτιμότερο είναι να τους κόβουμε από το να βάζουμε στηρίγματα. Και αυτό γιατί οι κόνδυλοι που έχει στο χώμα μπορεί να τραυματιστούν. Με κάθε δεύτερο πότισμα προσθέστε και υγρό λίπασμα για φυτά εδωτερικού χώρου. ΠΡΟΣΟΧΗ στο νερό ... Σε πολλά site θα δείτε πως λένε αρκετό νερό μια φορά την εβδομάδα. Όποιος το κάνει πιστέψτε με πως η ζάμια του σύντομα θα σαπίσει. 

Καλαθέα

 
Η καλαθέα είναι από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα όμορφα φύλλα της τα οποία έχουν όμορφους χρωματισμούς αλλά και σχήματα. Μάλιστα υπάρχει και
ποικιλία όπως η καλαθέα κροκάτα η οποία έχει πανέμορφα πορτοκαλί λουλούδια. Χρειάζεται σκιερές θέσεις και σε καμία περίπτωση άμεσο ηλιακό φωτισμό γιατί θα προκαλέσει μέσα σε λίγα λεπτά εγκαύματα. Το χώμα θα πρέπει να έχει διαρκώς υγρασία και δεν θα πρέπει να στεγνώνει ποτέ. Γενικά χρειάζεται κάθε 3 μέρες πότισμα και τον χειμώνα μια φορά την εβδομάδα. Υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου θα πρέπει να δίνουμε κάθε 15 μέρες περίπου. Δεν αντέχει στον παγετό.

Κάστανο το αυστραλέζικο

 
 
Το κάστανο είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου με καταγωγή την αυστραλία. Είναι κατάλληλο για γραφεία αφού έχει ένα όμορφο ζωηρό πράσινο χρώμα με ελάχιστη φροντίδα.  Είναι αρκετά ανθεκτικό με τον φωτισμό και μπορεί να
 ζήσει τόσο στην σκιά όσο και δίπλα σε ένα πολύ φωτεινό παράθυρο. Ποτίστε αρκετά απλά αφήστε να στεγνώσει το χώμα από το ένα πότισμα στο άλλο. Καλό θα ήταν να προστατεύεται το φυτό από θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών κελσίου.

Κέντια Kentia

 
Η κέντια είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Θέλει αρκετό χώρο γιατί τα φύλλα της απλώνουν αλλά και φθάνουν σε αρκετό ύψος. Δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα της ελλάδας και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης δεν αντέχει τον άμεσο ηλιακό φωτισμό και για αυτό και στην φύση της βρίσκεται υπό την σκιά άλλων μεγαλύτερων δέντρων. Ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα και αποφεύγουμε να κρατά νερό το πιάτο. Στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε την κέντια στο φυσικό της περιβάλλον στο νησί Lord Howe 782 χλμ βορειοανατολικά του Σίδνευ της Αυστραλίας.

Κλίβια

 
Η κλίβια είναι ένα σχετικά άγνωστο φυτό εσωτερικού χώρου που προέρχεται από την Αφρική , με όμορφα πορτοκαλί άνθη (υπάρχουν και ποικιλίες με άλλα χρώματα όπως κίτρινο , κόκκινο). Ανθίζει την άνοιξη μια φορά τον χρόνο. Σημαντικό είναι μετά από την ανθοφορία να
 κόβεται τα μαραμένα λουλούδια γιατί αν δημιουργηθούν οι σπόροι ίσως να μην ανθίσει την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται σημεία αρκετά φωτεινά αλλά χωρίς να την βλέπουν οι ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα στεγνώσει και σημαντικό είναι να μην μένει νερό στο πιατάκι. Αντέχει σχετικά στο κρύο αλλά όχι στον παγετό. Χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα ανθοφορίας με κάθε δεύτερο πότισμα. Μπορεί να μπει και σε εξωτερικό χώρο όταν δεν την βλέπουν άμεσα οι ακτίνες του ήλιου και δεν έχει παγετό τον χειμώνα.

Κρότωνας

 
Ο κρότωνας είναι ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου , χάρη του φυλλώματος. Δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο φυτό με πολλές απαιτήσεις. Για να κρατά όμορφα και έντονα κοκκινοκίτρινα τα φύλλα του χρειάζεται αρκετά φωτεινό σημείο με έμμεσο ηλιακό φωτισμό. Επίσης χρειάζεται αρκετά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Λίπασμα κάθε δεύτερο πότισμα. Πότισμα χρειάζεται κάθε 8 - 10 μέρες. Καλό είναι να μην αλλάζουμε συχνά γλάστρα γιατί θα πρέπει να αναπτυχθεί η ρίζα καλά σε κάθε γλάστρα. Επίσης προτιμά μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς κελσίου και για αυτό δεν προτιμά τους εξωτερικούς χώρους. 

Λικουάλα

 
Ένα από τα πιο όμορφα φοινικοειδή των νήσων του ειρηνικού ωκεανού. Η λικουάλα έχει χαρακτηριστικό της τα όμορφα φύλλα της που μοιάζουν με της βεντάλιας. Στην χώρα μας οπωςδήποτε θα πρέπει να βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο μακριά από τις ηλιακές ακτίνες του ήλιου αλλά και τον παγετό του χειμώνα. Χρειάζεται λοιπόν σκιά , ατμοσφαιρική υγρασία (αφού είναι τροπικό φυτό) , και προστασία από τον δυνατό αέρα. Το έδαφος θα πρέπει να έχει άριστη στράγγιση. Όσο πιο συχνά μπορείτε να βρέχετε τα φύλλα της με νερό.

Μονστέρα

 
Η μονστέρα είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου αλλά και βεράντας της νότιας Ελλάδας. Έχει αρκετά αργή ανάπτυξη τα πρώτα χρόνια και χαρακτηριστικό της ομορφιάς του είναι τα μεγάλα φύλλα που κάνει τα οποία
 μπορεί να ξεπεράσουν και το μισό μέτρο σε μήκος. Όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου δεν πρέπει και την μονστέρα να την βλέπουν άμεσα οι ακτίνες του ήλιου. Άρα μια θέση σε ημισκιά είναι η καλύτερη. Μην ποτίζεται συχνά. Μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι είναι αρκετό. Υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά θα βοηθήσει το φυτό να είναι πιο ζωντανό.

Μπουκαρνέα - Μποκαρνέα - Νολίνα

 
     Η μποκαρνέα είναι αειθαλές φυτό που κατάγεται από την νοτιοκεντρική αμερική στην περιοχή του Μεξικό. Στην χώρα μας και στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Δημιουργεί φύλλα στενόμακρα τα οποία γέρνουν προς τα κάτω. Χαρακτηρισιτκό της είναι και ο κορμός της όπου κοντά στην βάση του είναι αρκετά διογκωμένος και πολλές φορές μοιάζει με μπάλα. Στην φύση του και όταν είναι αρκετής ηλικίας δημιουργεί και μεγάλη άνθη λευκοκίτρινου χρώματος. Επίσης είναι πολύ αργής ανάπτυξης και για αυτό είναι και ακριβό φυτό. Χρειάζεται αρκετό φως αλλά καλά είναι ειδικά το καλοκαίρι ο ήλιος να μην είναι άμεσος. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που μας χαλάει στο σπίτι είναι το πότισμα. Ίσως είναι το φυτό που χρειάζεται το λιγότερο πότισμα από όλα τα φυτά. 2 φορές την άνοιξη 3 φορές το καλοκαίρι , 2 φορές το φθινόπωρο και 1 φορά πότισμα τον χειμώνα αρκεί. Αν είναι μεγάλης ηλικίας το φυτό ίσως και λιγότερο πότισμα. Ακούγεται υπερβολικό αλλά η εμπειρία δείχνει πως και με λιγότερο πότισμα τα πάει μια χαρά. Σημαντικό είναι σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει πιατάκι στην γλάστρα. ΠΡΟΣΟΧΗ σε περίπτωση που υπάρχουν κλιματιστικά στον χώρο η ατμοσφαιρική υγρασία θα είναι πολύ μειωμένη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ψεκάζουμε τα φύλλα συχνά με νερό.

Νερτέρα

 
Είναι ένα από τα πιο όμορφα έρποντα φυτά εσωτερικού χώρου. Χαρακτηριστικό της νερτέρας είναι οι μικροί καρποί της που μοιάζουν με μίνι ντοματάκια ή μίνι πορτοκαλάκια. Υπάρχουν και άλλοι χρωματισμοί καρπών όπως κίτρινο , κόκκινο και λευκό. Δημιουργούνται στα μέσα του καλοκαιριού. Όμορφα είναι επίσης τα
μικρά πράσινα φύλλα της. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε βαθιά γλάστρα γιατί και το ριζικό της σύστημα είναι πολύ κόντο. Χρειάζεται αρκετό φωτισμό αλλά όχι άμεσο φωτισμό. Για να ανθίσει και να σχηματιστούνε μετά οι όμορφοι καρποί θα πρέπει την άνοιξη να την βγάλουμε έξω ώστε να την βλέπει 2 με 3 ώρες ήλιος. Μόλισ τελειώσει η ανθοφορία και αρχήσουν να σχηματίζονται οι καρποί θα πρέπει να την βάλουμε σε φωτεινό εσωτερικό χώρο. Η θερμοκρασία καλό είναι να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς κελσίου. Ποτίζουμε αρκετά αλλά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Ορχιδέα σιμπίντιουμ cymbidium

 
 Η ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι μια ορχιδέα της ανατολικής ασίας όπου την βρίσκουμε ακόμα και στην Σάμο. Είναι μια απο τις πιο όμορφες ορχιδέες αρκετά ανθεκτικές ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές που δεν κάνουν παγετό τον χειμώνα. Χρειάζεται κάθε 3 μέρες πότισμα περίπου τους θερμούς μήνες και κάθε εβδομάδα τον χειμώνα. Προσοχή θέλει όταν αλλάζουμεγλάστρα. Θέλει ένα μίγμα χώματος τύρφης, περλίτη αλλά και φλοιού πεύκου. Εδώ είναι και η διαφορά της με την φαλαίνοψις αφού η φαλαίνοψις θέλει σχεδόν 100% φλοιό πεύκου. Κάθε δεύτερο πότισμα καλό είναι να βάζουμε ένα υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

Ορχιδέα Φαλαίνοψις

 
  Ορχιδέα φαλαίνοψις. Ίσως το πιο όμορφο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος. Πάντα εντυπωσιάζουν τα διάφορα χρώματα του άνθους που μπορείς να βρείς στα ανθοπωλεία. Σε πολλούς χαλάει εύκολα αλλά αυτό συνήθως οφείλεται σε έναν πολύ απλό λόγο. Το πότισμα. Μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να παίρνουμε το γλαστράκι και να το βυθίζουμε σε ένα λεκανάκι γεμάτο νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά μέσα στην λεκάνη να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και μετά το αφήνουμε να στραγγίσει και έπειτα το βάζουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει. Όταν αλλάζουμε γλάστρα 1 φορά στα 2 χρόνια περίπου δεν χρησιμοποιούμε χώμα απλό αλλά ειδικό χώμα ορχιδέας το οποίο το βρίσκουμε στα ανθοπωλεία. Επίσης σημαντικό στο να βγάζει όμορφα και πολλά άνθη είναι να παίρνουμε ένα ειδικό λίπασμα για ορχιδέες. Δεν πρέπει να βρίσκεται σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, ούτε σε ξερή ατμόσφαιρα αλλά όχι και κάτω από τους 17 βαθμούς κελσίου. 

Παχύρα

 
   Η παχύρα είναι ένας αειθαλής θάμνος ή δένδρο της κεντρικής και νότιας αμερικής. Στην χώρα μας χρησιμοποιείται μόνο σαν φυτό εσωτερικού χώρου γιατί κάτω από τους 
10 βαθμούς κελσίου αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Επίσης στην χώρα μας δενανθίζει λόγω πολλών κλιματικών συνθηκών. Χρειάζεται υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και γιατί αυτό δεν γίνεται να συμβεί στην χώρα μας θα πρέπει να ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα όσο πιο συχνά μπορούμε. Χρειάζεται λίγο νερό 1 φορά την εβδομάδα περίπου ανάλογα τον χώρο. Αν έχουμε αρκετή ζέστη στο σπίτι μας καλό είναι λίγο πιο συχνά. Κάθε 2 μήνες καλό είναι να προσθέτουμε ένα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Το καλοκαίρι μπορούμε να την βγάλουμε εκτός σπιτιού απλά θα πρέπει να βρίσκεται σε ημισκιά και ποτέ απευθείας στις ακτίνες του ήλιου. Συνήθως την αγοράζουμε με πλεγμένο τον κορμό της σαν πλεξίδα. Εκτός από παχύρα λέγεται και money tree (δένδρο των χρημάτων). Κατά το Feng Shui φέρνει τύχη στον χώρο αν ο κορμός της παχύρας έχει πλεξίδα.

Πεπερόμια

 
 


Προέρχεται από την λατινική Αμερική και είναι ένα όμορφο μικρό φυτό εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς με αυλακωτή επιφάνεια. Όμορφα είναι και τα
"περίεργα άνθη της" τα οποία βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά από τα φύλλα. Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Δεν αντέχει θερμοκρασίες κάτω από τους 12 βαθμούς κελσίου για αυτό καλό είναι να βρίσκεται μόνο σε εσωτερικό χώρο. Ποτίστε 1 φορά την εβδομάδα και κάντε και χρήση υγρού λιπάσματος ανά δεύτερο πότισμα. Δεν αντέχει τον άμεσο ηλιακό φωτισμό.

Πιλέα

 
Η πιλέα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά των ανθοσυνθέσεων. Είναι αρκετά ανθεκτικό σαν φυτό αρκεί να σεβαστούμε τις λίγες απαιτήσεις του. Χρειάζεται φωτεινό σημείο χωρίς να το βλέπουν όμως άμεσα οι ακτίνες του ήλιου. Τον χειμώνα δεναντέχει το κρύο , χρειάζεται 4 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι νερό και τον χειμώνα 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Δεν αντέχει τον ψεκασμό στα φύλλα της. Υγρό λίπασμα με κάθε 3ο πότισμα θα βοηθήσει να δείχνει πιο ζωηρή.

Πόθος

 
Ο πόθος είναι ίσως το πιο εύκολο φυτό που υπάρχει. Θα λέγαμε πως είναι το φυτό του τεμπέλη αφού λίγο νερό μια φορά στις 15-20 μέρες είναι εντάξει. Και αν επιλέξετε μια αυτοποτιζόμενη γλάστρα που θα βρείτε σε ανθοπωλεία θαποτίζεται κάθε 2 μήνες. Επίσης αντέχει και σε αρκετά χαμηλό φωτισμό. Δεν αγαπά όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου τον άμεσο ηλιακό φωτισμό. Επίσης κάθε δυο ποτίσματα καλό είναι να να βάζετε και υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. 

Σανσεβέρια ή σανσιεβέρια

 
  Η σανσεβέρια ή αλλιώς η γλώσσα της πεθεράς είναι ένα πανέμορφο παχύφυτο. Στην αφρική το χρησιμοποιούν σαν φαρμακευτικό φυτό για τις πληγές. Τα φύλλα του φτάνουν από 25 εκατοστά μέχρι και τα 2 μέτρα σε ύψος ανάλογα την ποικιλία. Αντέχει στην έλειψη νερού. Ποτίζουμε συνήθως μια φορά τον μήνα. Επίσης με κάθε δεύτερο πότισμα καλό είναι να βάζουμε ένα υγρό λίπασμα για κάκτους. Δεν αντέχει καλά το κρύο της βόρειας ελλάδας και για αυτό καλά είναι τον χειμώνα να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους μακριά από καλοριφέρ. Σύμφωνα με τις έρευνες της NASA είναι από τα λίγα φυτά που το βράδυ δίνουν  οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα όπως τα περισσότερα φυτά. Για αυτό δεν πειράζει να βρίσκεται και σε υπνοδωμάτια.

Σελατζινέλλα ή Σελαγινέλλα

 
  Είναι βρυόμορφο ποώδες φυτό που μοιάζει με φτέρη. Έχει πολύ πυκνή βλάστηση με λεπιοειδή φύλλα όμορφα πράσινου χρώματος. Χρειάζεται χώμα με αρκετή τύρφη και χρειάζεται συχνό πότισμα για να έχει μόνιμη υγρασία. Προσοχή όμως να μην βρέχουμε τα φύλλα της . Χρειάζεται κάποιο σημείο με σκιά. Προσοχή στο κρύο. Αποκλειστικά για εσωτερικό χώρο.

ΣΠΑΘΙΦΥΛΛΟ

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου...! Χαρακτηριστικό του τα όμορφα λευκά άνθη... Είναι ένα φυτό που χρειάζεται υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, υγρό χώμα όλο το χρόνο εκτός από τον χειμώνα που καλό είναι να στεγνώνει και λίγο το χώμα... Από φωτισμό θέλει φωτεινό σημείο αλλά όχι άμεσο ήλιο... θα δημιουργηθούν μέσα σε λίγα λεπτά εγκαύματα στα φύλλα... Επίσης είναι ένα φυτό που βοηθά αρκετά στην εξάλειψη ρύπων της ατμόσφαιρας...

Στεφανωτή ή γιασεμί μαγαδασκάρης

 
  H στεφανωτή είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης. Μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα σε ύψος. Έχει όμορφα γυαλιστερά φύλλα. Τα άνθη τηςείναι όμορφα και πολύ αρωματικά , λευκού χρώματος. Μοιάζουν με του γιασεμιού για αυτό λέγεται και γιασεμί της μαγαδασκάρης. Σημαντικό είναι πως τα λουλούδια μένουν πάνω στο φυτό για αρκετό διάστημα. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες , ανθίζει στα μέσα καλοκαιριού. Χρειάζεται ελαφρύ χώμα και γόνιμο. Το καλοκαίρι χρειάζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση πότισμα και βρέξιμο των φύλλων. Προσοχή όμως να μην βρέχεται τα φύλλα κατά την διάρκεια της μέρας για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα. Τον χειμώνα ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα. Δυστυχώς δεν αντέχει στο κρύο. Όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 5 βαθμούς κελσίου αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Για αυτό τον χειμώνα καλό είναι να το προστατεύουμε σε εσωτερικούς χώρους. Το λίπασμα κατά την διάρκεια άνοιξης και καλοκαιριού θα βοηθήσει.

Υποεστές

 
O υποεστές είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου , το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές στις ανθοσυνθέσεις. Έχει αρκετά γρήγορη ταχύτητα ανάπτυξης και τα φύλλα του είναι σε αποχρώσεις του ροζ. Σημαντικό είναι να το
κορυφολογούμε συχνά για να είναι συμπαγές. Αλλιώς αρχίζει να χάνει το όμορφο σχήμα του. Κανονικά δεν πρέπει να το αφήνουμε να μεγαλώνει περισσότερο από από τα 25 εκατοστά. Χρειάζεται αρκετά φωτεινό σημείο για να κρατά τον όμορφο χρωματισμό των φύλλων του , όμως ποτέ κατά τους θερμούς μήνες απευθείας στον ήλιο. Ποτίστε αρκετά αλλά να αφήνετε να στεγνώνει το νερό από το ένα πότισμα στο άλλο. Υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 15 μέρες.

Φτέρη

 
    Η φτέρη είναι φυτό το οποίο έχει φυλλώματα και κάθε φύλλωμα αποτελείται από φυλλάρια. Κατάλληλο και σαν φυτό εσωτερικού χώρου αλλά και εξωτερικού. Σημαντικό είναι να του ψεκάζουμε τα φύλλα. Χρειάζεται αρκετό πότισμα ειδικά το καλοκαίρι. Τον χειμώνα σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 8 βαθμούς αρχίζει να ξεραίνεται. Βέβαια την άνοιξη είναι πολύ πιθανό να ξαναβλαστήσει. Κατάλληλη θέση είναι ένα ημισκιερό σημείο. Επίσης μπορείτε να το βάλετε και στο μπάνιο του σπιτιού σας αρκεί να είναι φωτεινό σημείο. 

Φίκος μπέντζαμιν

 
Είναι από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού και "εξωτερικού χώρου". Το εξωτερικού χώρου είναι σε εισαγωγικά γιατί στην χώρα μας τον χειμώνα αν μείνει εκτός κλειστού χώρου έχει πιθανότητες να παγώσει μέσα σε μια νύχτα. Xρειάζεται ηλιόλουστα σημεία. Χρειάζεται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο τους ζεστούς μήνες και 1 φορά την εβδομάδα περίπου όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Παγώνει εύκολα σε περίπτωση που πέσει απότομα η θερμοκρασία τον χειμώνα. Παγώνει κάτω από τους 4 με 5 βαθμούς κελσίου. Επίσης δεν είναι καλό να τον μεταφέρουμε αμέσως από ένα πολύ κρύο περιβάλλον σε ένα ζεστό γιατί θα πάθει σοκ και θα ρίξει όλα του τα φύλλα. Ένα καλό υγρό λίπασμα κάθε 15 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο για πράσινα φυτά θα βοηθήσει να είναι πιο ζωηρός ο φίκος μας. Σε περίπτωση που βρίσκεται μόνιμα σε κλειστό χώρο μπορούμε να βάζουμε λίπασμα κάθε 30 μέρες όλο τον χρόνο. Πολύ όμορφο και σαν μπονζάι.

Χαμαιδορέα

 
Η χαμαιδορέα είναι από τα πιο γνωστά φυτά που έχει χρήση στις συνθέσεις φυτών. Γενικά είναι εύκολα φυτό απλά η μοναδική του απαίτηση είναι το χώμα να είναι συνεχώς υγρό. Χρειάζεται φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι χωρίς να το βλέπουν άμεσα οι ακτίνες του ηλιου αφού και στην φύση του (δάση Μεξικού) ζει κάτω από την σκιά μεγάλων δέντρων. Για να αποφύγεται το κιτρίνισμα στις άκρες των φύλλων σημαντικό είναι να ψεκάζετε συχνά με νερό τα φύλλα του.
Δεν αντέχει το κρύο κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου.

Χλωρόφυτο

 
   Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου για χρήση κρεμαστής γλάστρας. (αλλά και εξωτερικού χώρου μόνο υπό σκιά τους ζεστούς μήνες) . Στην φύση του το χρώμα του είναι πράσινο αλλά πλέον η πιο γνωστή ποικιλία είναι η δίχρωμη πράσινο με κρεμ-λευκό. Σημαντικό είναι όσο πιο συχνά μπορείτε να ψεκάζεται με νερό τα φύλλα του αλλά να ποτίζεται και αρκετά. Να προσέξετε πως στην αρκετή σκιά μπορεί να αλλάξει χρώμα και να γίνει εντελώς πράσινο , για αυτό καλό είναι να έχει μια θέση σε αρκετά φωτεινό σημείο αλλά χωρίς να το βλέπουν οι ακτίνες του ήλιου. Δημιουργεί και μικρά λευκά άνθη. Από τα πιο σημαντικά φυτά για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας.