Η Βαρυμπόμπη είναι συνοικία που υπάγεται στο δήμο Αχαρνών. Υπήρξε ξεχωριστός οικισμός μέχρι το 2001 οπότε καταργήθηκε και αποτελεί πλέον συνοικία των Αχαρνών. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του δήμου και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας. Στα δυτικά συνορεύει με την κοινότητα των Θρακομακεδόνων, ενώ στα ανατολικά συνδέεται με τα βόρεια προάστια μέσω των λεωφόρων Τατοϊου και Δεκέλειας-Κηφισίας.
Ιστορικά στοιχεία
Το όνομά Βαρυμπόμπη θεωρείται πως έχει αρβανίτικη προέλευση και προέρχεται είτε από το επώνυμο της οικογένειας των οικιστών της, είτε από σχετική αρβανίτικη λέξη που περιγράφει το έδαφος της τοποθεσίας. Το τοπωνύμιο αναφέρεται από τον περιηγητή Τζελ στις αρχές του 19ου αιώνα. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, αναφέρεται ως οικισμός που αρχικά εντάχθηκε στον Δήμο Αχαρνών και αργότερα στον δήμο Φυλής. Στην απογραφή του 1907, αναφέρεται ως οικισμός του δήμου Αχαρνών και είχε πληθυσμό 48 κατοίκους. Η Βαρυμπόμπη παρέμενε μικρός οικισμός μέχρι το 1940, όταν ένας οικοδομικός συνεταιρισμός δημιούργησε σε μία έκταση της περιοχής έναν νέο οικισμό. Με την δημιουργία νέων κατοικιών ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται. Η ανοικοδόμηση της περιοχής συνεχίστηκε και τις υπόλοιπες δεκαετίες με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να φτάσει τους 1.354 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991. Το 2001 ο οικισμός της Βαρυμπόμπης καταργήθηκε καθώς θεωρήθηκε πως είχε ενωθεί οικιστικά με τις Αχαρνές και αποτελεί πλέον συνοικία των Αχαρνών.
Περιγραφή του οικισμού
Αρχικά έγινε γνωστή για τις ταβέρνες στην ομώνυμη πλατεία, ενώ σήμερα αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας για τους προνομιούχους κατοίκους του λεκανοπεδίου που εγκαταλείπουν το κέντρο. Οι αντικειμενικές αξίες το 2006 αγγίζουν τα 1.300 ευρώ/τ.μ. δόμησης. Επιπλέον έχει ανακοινωθεί μελέτη επέκτασης του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου από την Κηφισιά προς τον Άγιο Στέφανο με παράκαμψη και στάση στη Βαρυμπόμπη. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης δεν κρίνεται σκόπιμη η παράκαμψη στην Βαρυμπόμπη.
Σημαντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Βαρυμπόπης είναι: το Αεροδρόμιο Τατοΐου, που βρίσκεται στα νότια του οικισμού, τα Μοντεσσοριανά σχολεία της Αθήνας και οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης. Κοντά στον οικισμό βρίσκονται τα παλαιά βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, ενώ το κτήμα Τατοΐου φτάνει μέχρι τα όρια του οικισμού. Επίσης κοντά στην Βαρυμπόμπη βρίσκεται ο Τύμβος του Σοφοκλή. Ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα και βρέθηκε στο σημείο που σύμφωνα με αρχαίες πηγές βρισκόταν ο τάφος του Σοφοκλή. Ο Σοφοκλής αν και ήταν δημότης του αρχαίου Κολωνού καταγόταν από τον αρχαίο δήμο της περιοχής, τον δήμο Δεκέλειας. Παραμένουν πάντως αμφιβολίες μεταξύ των αρχαιολόγων αν πραγματικά το μνημείο είναι ο τάφος του Σοφοκλή.